Femeie, tu să iei anticoncepționale și mucles!

#leapșadesănătate

anticonceptionale

poză de Mondat, Vincent Marie via Flickr CC

Există un moment în viața unui cuplu stabil în care bărbatul îi arată femeii cât de mult o iubește, punând-o să ia anticoncepționale. Ei elimină BTS-urile, prezervativul nu mai e cool deloc, vor plăcere fără bariere artificiale așa că doresc să aleagă o metodă de contracepție. Diafragmă? Nu e ok, limitează plăcerea. Sterilet? Ăsta e de pe vremea lui Pazvante. Legarea trompelor? Pare chinuitoare. Pastile? Asta e, cea mai bună soluție!

Nimic pe partea masculină. Anticoncepționalele orale sunt corelate, după un uz de ani de zile, cu risc crescut de evenimente trombotice (adică cheaguri de sânge care pleacă prin plămâni dacă sunt în sistemul venos, cap sau extremități dacă sunt în patul arterial), mai ales dacă există predispoziții genetice sau comorbidități. Pastilele astea perturbă și anumite metabolisme, putând da creșterea masei corporale. Fleacuri. Hotărârea s-a luat, femeia se va îmbuiba cu pastile, câtă comoditate acum pe capul amândurora, mai ales pe cel al bărbatului.

Asta nu-i iubire. Să vă explic de ce. Studiile cu anticoncepționale au început când femeia era cert discriminată în orice domeniu. Au fost numeroase reacții adverse – cefaleea fiind cea mai frecventă – dar studiile au continuat. S-a știut de riscul de evenimente tromboembolice, dar totul s-a menținut în vigoare. De ce? Pentru că femeia a fost mult timp cea care satisfăcea poftele bărbatului, ținea casa și cam atât; reminiscențele astea s-au păstrat și vedem încă misogini teribili la tot pasul.

Au început studii cu anticoncepționale orale la bărbat, dar unele au fost întrerupte din cauza unui efect advers: durerea de cap! Adică acel efect advers ignorat la femeie. Se pot lega sau secționa canalele care trimit spermatozoizii spre exteriorul corpului, dar nu pare tocmai în regulă, cum naiba să-ți faci asta ca mascul? Nu, să rezolve femeia. Companiile farma puteau găsi o metodă lejeră pentru blocarea spermatogenezei, dar s-a continuat ideea aia veche care plasează femeia pe o treaptă inferioară. Până în ultimii ani…

În orice cuplu cu oameni normali, bărbatul nu impune decizia asta. Dacă o face, e un dobitoc sinistru și femeia ar trebui să-l castreze. Hopa, stați că așa se rezolvă și problema! Lăsând gluma deoparte, aștept cu mare interes clipa în care problema va fi mutată exclusiv la bărbat. Există, slavă cerului, studii avansate cu preparate care împiedică mobilitatea spermatozoizilor, capacitatea lor de a fecunda ovulul sau pur și simplu ieșirea prin canalele deferente. Produsul Vasalgel este un polimer care se injectează direct în canale și, timp de aproximativ patru ani, contracepția este asigurată, fiind oarecum un echivalent de vasectomie (procedură ireversibilă).

Cred că e, în sfârșit, timpul să eliberăm femeia de orice efect advers posibil al ACO (28 de pastile, cu probabilitate de a suferi efecte adverse, cu risc de a uita o bulină etc) și să preluăm noi această sarcină (pun intended). Big pharma, se aude? Hai mai repede cu soluțiile alea!

 

V.

Posted by Vasi Rădulescu

Citesc, trăiesc, iubesc, dezîmbolnăvesc. Și-ntre ele scriu. Descoperă cărțile recomandate de mine pe ReadPal