Drumul către mine însumi

0
767

Viața nu este o colecție de povești exclusiv frumoase. Ea încorporează drame și suferințe, dincolo de sclipirile de fericire sau perioadele în care s-a ajuns la armonie. E de ajuns să citim povestirile lui Alice Munro pentru a percepe fețele întunecate ale călătoriei noastre prin lume.

Uneori, în noi poate încolți o sămânță-idee: nevoia primordială a unei aventuri, prin excelență solitară, în dulcele stil Walden; o călătorie care, în esență, are rol de introspecție. Căutăm drumul către noi înșine, unul sinuos, pe alocuri chiar blocat cu toate detritusurile existenței noastre.

Am citit pe nerăsuflate “În sălbăticie”, romanul lui Jon Krakauer în care puștiul dezamăgit de presiunile lumii cotidiene simte nevoia să fugă în Alaska, departe de civilizație, pentru a se descoperi așa cum este cu adevărat. Când am auzit de Wild, adaptarea genialei cărți scrise de Cheryl Strayed, m-am gândit la aceeași idee. Aveam repede să observ și diferențele. Ceea ce la Krakauer se menține o revoltă transfigurată în lupte multiple – și în mare parte asumate – pentru supraviețuire, la Strayed rămâne oarecum liniar – un ritual de purificare.

Avem cu toții astfel de momente în viață. Unii simt nevoia unui an sabatic și încep să călătorească mult prin toată lumea. Alții închid pur și simplu tot ce au făcut într-un oraș mare și zgomos, își cumpără o proprietate lângă un lac sau o pădure și viețuiesc acolo, într-o liniște la care au tânjit mult timp. Alții pornesc în călătorii cu iz de inițiere, de fapt în esență o masivă introspecție și rearanjare a propriilor valori.

Cred că despre asta e vorba și în Wild: punct și de la capăt. Purificare. Principiul nu poate fi însă aplicat ex abrupto, fiind nevoie de un element interpus, în cazul nostru o călătorie în cea mai mare parte solitară. Pe parcursul ei, acele detritusuri sunt rând pe rând aruncate, dramele personale sunt în sfârșit acceptate și asimilate firesc. Wild e un restart de care, la un moment dat, avem cu toții nevoie.

Sheryl Strayed va fi prezentă la The Power of Storytelling, eveniment de mare calibru ce gravitează în jurul scrierii narative, desfășurat pe 14 și 15 octombrie. Evenimentul este produs de și echipa Decât o Revistă.

Pe 13 octombrie la ora 19:30, va fi ultima proiecție a filmului Wild, la Muzeul Țăranului Român, Studio Horia Bernea. Atmosfera e minunată acolo, filmul se simte cu totul altfel iar Cheryl Strayed va fi prezentă! Am, de asemenea, plăcerea de a oferi, cu sprijinul prietenilor dragi de la , o invitație dublă la această proiecție. Urmăriți de pe Facebook pentru detalii.

 

V.

Cititorii blogului pot lua carțile Dragă inimă și Culorile uitării, scrise de dr. Vasi Rădulescu, la un preț special! CLICK aici pentru a profita!

Vrei să-mi oferi o cafea? O poți face pe Patreon, unde te vei bucura și de articole exclusive.

sustine⇒

LEAVE A REPLY