Meseria de medic

4
584

Eu către taximetrist: “liber?” El: “nu, sunt însurat.” Intru râzând. Pe braț era un portret de femeie, înfășurat într-o aripă de înger. “Ea e norocoasa?” i-o trântesc rapid. “Ea e mama iar norocosul sunt chiar eu, că încă o am și datorită ei sunt aici.” Tăcere. A fost o cursă transcendentală. Am avut timp să mă gândesc la toate abramburerile din ultima perioadă, la răscoala asta, la neajunsuri, la momentele acelea în care eram fericit că – dor deschis de mențiunea șoferului – am făcut-o fericită pe mama devenind doctor, împlinindu-i visul ei neîmplinit și făcând bucuros totodată un mic nucleu din mine care m-a împins către meseria asta, aproape fără să pot a mă opune.

Cei mai mulți dintre noi am mers spre medicină împinși de energii care cu greu pot fi explicate. Nu bani, nu orgolii prostești, ci un suflu viu care stă în tot mai puțini oameni și în medicii veritabili își face de cap, producând deseori minuni. Satisfacția pe care o ai salvând o viață nu-și poate găsi descrierea nici în penița celui mai strălucit scriitor. Puțini au norocul să simtă asta. Dincolo de linia satisfacției de moment, neajunsurile sunt cu nemiluita. Pendulăm între compromis și neputință, termeni ce caracterizează întreaga țară. Va fi mai bine? Habar nu avem. Probabil vom face un nou compromis dintr-o altă neputință. Am făcut un pas mărunt pentru noi, dar unul uriaș spre normalitate.

Dacă m-ar întreba cineva acum (inclusiv mama), luând în piept deja toate părțile negative, dacă aș mai fi dat la medicină în condițiile acestea, aș răspunde, sub influența suflului generator de acte brave din mine: bineînțeles. Am, dincolo de toate, cea mai frumoasă meserie din lume.

V.

Am ales o soluție de prețuire reciprocă în care vreau să cred: o mână de oameni care donează câțiva euro pe lună, deschis, și mă ajută să continui totul, doar dacă cineva consideră că munca mea merită să fie răsplătită. Fără reclame care ocupă 3/4 din pagină sau advertoriale. Totul ad-free, doar textul și cititorul. Oricine poate citi toate textele; le puteam ascunde pe unele, oferindu-le contracost. Nu procedez așa. Nimeni nu e obligat să mă susțină, o face doar dacă simte asta. Nu e formă de monetizare, e act de normalitate. Reprezintă o modalitate a voastră de a-mi arăta că putem face lucruri împreună.

❤ Devino Susținător Vasi Rădulescu

SHARE
Citesc, trăiesc, iubesc, dezîmbolnăvesc. Și-ntre ele scriu.

4 COMMENTS

  1. Cred ca as raspunde la fel… Cu toate problemele si idiotenile intamplate dupa absolvire… Poate daca m-as intoarce in timp si as avea din nou ocazia as da la medicina generala… 🙂 medicina e mult prea frumoasa sa nu o studiezi aprofundat si sa o practici frumos.

  2. Medicina este un har!. Daca nu iubesti viata si oamenii, du-te in alta directie ! Da, cu toate neajunsurile, as face tot medicina! Iubesc profesia asta !…

  3. Medicina e un stil de viata, Ioana… Medicina e o profesie pt cei ce o practica, in primul rand, pentru bani…. Daca esti orientat catre nevoile oamenilor si vrei sa ajuti fara nici un motiv, pt simplul fapt ca vrei, ca iti e drag sa faci asta, atunci medicina e un stil de viata, medicina e soarele de pe strada multora, medicina e cel mai frumos cadou. Medicina e o provocare, dar cu nenumarate beneficii si daca ajungi sa nu fie o povara pt tine, practicianule, daca ajungi sa te indragostesti, si nu cred ca exagerez cand zic: sa te casatoresti cu ea, atunci, cum zice Doina, medicina e un HAR.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here