Avem o mare problemă: mâncăm prea mult.

Avem o mare problemă: mâncăm prea mult.

poză de Wyeth, N. C. via Flick CC

Avem o mare problemă: mâncăm prea mult. Toată lumea îndeamnă la consum pentru a stimula economia, dar umplerea frigiderelor e o bombă din carbohidrați, proteine și grăsimi, toate în exces. Cred că mâncăm de trei-patru ori mai mult decât am avea nevoie pentru a susține activitățile zilnice uzuale.

Ați conștientizat vreodată, după ce ați trimis la gunoi produse de care nu v-ați atins sau doar le-ați început, că niște bani au zburat pe fereastră? Băgați seamă că toate mesele copioase, coroborate cu sedentarismul, se transformă în depozite adipoase care atârnă pe tot corpul? Mai mult, supraponderalitatea vă și aduce mai aproape de sfârșitul vieții.

Suntem dependenți de zahăr, produs pe care ar trebui să îl eliminăm din dietă. Sucuri carbogazoase în loc de apă, când ele ar trebui consumate rarisim. Pâine cu nemiluita, chiar și la cartofi, orez, fasole. Mezelurile nu lipsesc din frigidere, când e știut că au în ele toate tâmpeniile pentru a rezista săptămâni la rând. Cutii cu margarină de pus repede pe pâine. Borcane pline de murături supersărate. Cărnuri de toate felurile.

Mâncăm irațional și ne luptăm apoi cu efectele. E oare mai ușor să trăiești după un infarct miocardic și două stenturi sau să îți ții coronarele perfecte? E mai ușor să tragi după tine 140 de kilograme sau 65? E mai bine să gâfâi la un etaj urcat sau să zbori peste trepte?

Spinoza își lua cu el o bucată de brânză și o roșie și se retrăgea în sala de studiu. Din secolul trecut, din penița lui Flaubert, a ieșit chestia asta: grăsimea e semn de bunăstare. Îmi permit să spun așa: grăsimea e semn de inconștiență, de risipă, de neprețuire a vieții.

Ții la viața ta? Mănâncă puțin și diversificat, mișcă-te, ține mansarda în bune condiții.

Frigiderul plin nu e semn de statut înalt. Vă invit la mine, e trei sferturi gol.

V.

Posted by Vasi Rădulescu

Citesc, trăiesc, iubesc, dezîmbolnăvesc. Și-ntre ele scriu. Descoperă cărțile recomandate de mine pe ReadPal